Aamusivut: Julia Cameronin luovuusvinkki toimii oikeasti! Tässä ohjeet, joilla pääset alkuun

kirjoitusvinkit luovuus luovuusvinkit

Kirjoittamisessa usein vaikeinta on aloittaminen. Valkoisen paperin kammo on monelle tuttu juttu. Ehkä sinullekin?

Joskus aloittaminen on vaikeaa siksi, ettei tarkalleen vielä tiedä, mitä haluaisi sanoa. Joskus ei tiedä, mitä sanoja pitäisi käyttää. Joskus ei meinaa löytyä ideaa koko tekstille, ei ole jutulle juonta. Joskus taas epäonnistumisen pelko estää tarttumasta kynään: tekstin pitäisi olla valmis ja täydellinen jo ennen kuin on kirjoittanut sanaakaan!

Tapasin näyttelijä-käsikirjoittaja Pirjo Heikkilän muutama vuosi sitten, kun haastattelin häntä kirjaani varten. Hän antoi hyvän neuvon. Pirjo kertoi, että kohdatessaan kirjoitusjumin esimerkiksi sketsejä käsikirjoittaessan, hän alkaa kirjoittaa koneella mitä tahansa. Jos hän ei keksi mitään kirjoitettavaa, hän kirjoittaa, että nyt ei kyllä ole mitään kirjoitettavaa. Jos käsikirjoitus tuntuu huonolta, hän kirjoittaa, että tämä tuntuu nyt kyllä huonolta. Pikkuhiljaa sekalaisesta tajunnanvirrasta alkaa syntyä tarinaa ja alkukankeuden ylitettyään hän huomaa yhtäkkiä kirjoittaneensa kokonaisen teoksen! 

Luin kuusi vuotta sitten ensimmäistä kertaa Julia Cameronin Tie luovuuteen -kirjan. Kirjassaan Cameron kehottaa kirjoittamaan aamusivuja eli aloittamaan jokaisen päivän kirjoittamalla kolme sivua mitä tahansa tekstiä. Aamusivut auttavat pitämään yllä kirjoitusvirettä. Ne poistavat kirjoittamisen ja luovuuden esteitä. Aamusivut luovat mieleen tyhjää tilaa, josta voi syntyä jotain uutta.

Luettuani Cameronin kirjan kirjoitin tunnollisesti aamusivuja monen vuoden ajan. Vaikutukset olivat dramaattiset! Olin luovempi ja tuotteliaampi kuin koskaan. Kirjoitin ja julkaisin kolme kirjaa. Yritysideoita tuli eteeni kuin liukuhihnalta. Huomasin elämässäni jopa maagista synkronisiteettiä. Kaikki tuntui tapahtuvan melkein kuin itsestään, minä vain kelluin mukana, kun elämän virta kuljetti mennessään eteenpäin ja toi unelmia luokseni mukanaan. 

Pariin viime vuoteen en ole kirjoittanut aamusivuja säännöllisesti. Se on tuntunut liian työläältä. Aamuisin muistikirja on huutanut työpöydältäni, mutta siihen tarttumisen sijaan olen selannut aamukahvin lomassa somea, katsonut loputtomasti kuvia söpöistä koirista ja osallistunut keskusteluihin Twitterissä. 

Samaan aikaan olen pitämilläni luovan kirjoittamisen kursseilla kehottanut satoja kirjoittajia kirjoittamaan kurssin ajan aamusivuja, vaikka se tuntuisi välillä vaikealtakin. Aamusivut nimittäin ovat paras löytämäni keino valkoisen paperin kammon voittamiseen. Jollain ihmeellisellä tavalla ne poistavat aloittamisen kynnyksen ja tekstiä alkaa syntyä kuin itsestään. 

Nyt syksyn saapuessa lupaan kuunnella omia ohjeitani ja aloittaa jälleen aamusivujen kirjoittamisen. Kutsun sinut mukaan samaan seikkailuun! Kirjoitamme aamusivuja koko luovan kirjoittamisen verkkokurssin ajan, mutta voit tietysti kirjoittaa niitä myös täysin itsenäisesti ilman, että osallistuisit tuolle kurssille mukaan. 

Olisi joka tapauksessa kiinnostavaa kuulla, mitä sinun luovuudellesi tapahtuu, kun ryhdyt kirjoittamaan kolme sivua vapaata tajunnanvirtaa joka aamu. Tai mitä luovuudellesi on tapahtunut, kun olet kirjoittanut aamusivuja joskus aiemmin? Jos haluat, niin kerro minulle kokemuksesi aamusivuista tämän artikkelin kommenttiosiossa – saatan koota vastauksista jonkinlaisen koosteen tänne blogiin. 

Näiden mietteiden myötä toivotan sinulle soljuvaa ja luovaa perjantaipäivää! :)

Inspiroivin terveisin, 
Martta / Kirjoittajaklubi

Ps. Löydät tarkemmat ohjeet aamusivujen kirjoittamiseen tuosta alapuolelta.


 

Aamusivut (Tehtävä luovan kirjoittamisen verkkokurssilta)

Aamusivujen tarkoituksena on madaltaa kirjoittamisen kynnystä ja tyhjentää mieltäsi kaikenlaisesta turhasta, jotta sinulle jäisi enemmän tilaa luovuudelle. 

Kirjoita seuraavan kuukauden ajan joka aamu kolme (3) sivua tekstiä heti herättyäsi. Teksti voi olla mitä tahansa. Jos et tiedä mitä kirjoittaa, voit kirjoittaa, ettet tiedä mitä kirjoittaa.

Älä näytä aamusivujasi kenellekään, äläkä lue niitä aluksi edes itse jälkeenpäin. Anna sanojen tulla paperille pohtimatta, ovatko ne hyviä vai huonoja. Tekstin ei tarvitse olla jäsentynyttä tai eheää. Se saa olla joka aamu juuri sellaista kuin se sattuu olemaan.

Jos et millään ehdi aamulla kirjoittamaan kolmea sivua, voit vaihtoehtoisesti valita kirjoittaa viidentoista (15) minuutin ajan. Suosittelen kuitenkin kokeilemaan kolmen sivun kirjoittamista, sillä usein juuri kolmannella sivulla alkaa pikkuhiljaa tulemaan esiin ideoita ja alitajuisia oivalluksia.

Tilaa Kirjoittajaklubin klubiposti!

Saat sähköpostiisi kirjoitusvinkkejä ja inspiraatiota sekä tietoa tulevista kursseista ja webinaareista.

Kirjeiden tilaaminen on ilmaista, ja voit poistua listalta milloin tahansa.