Ilkka Auerin intohimo on luoda ja kertoa tarinoita: "Jokainen hyvän lukukokemuksen saanut lukija on unelman täyttymys"

kirjailijaksi kirjailijat kirjan kirjoittaminen

Mikä inspiroi kirjoittamaan? Kuinka kirjat syntyvät? Kysyimme kirjailija Ilkka Auerilta, miten hänen kirjansa ovat syntyneet ja mikä on hänen unelmansa kirjailijana.

Miten sinä päädyit kirjoittamaan ensimmäisen kirjasi? 

“Olin kirjoittanut jo muutamia vuosia "pöytälaatikkoon", mutta kaikki alkoi varsinaisesti siitä, kun päätin kirjoittaa ystäväni tyttärelle syntymäpäivälahjaksi novellin Fenris ja jäänoita. Novelli kasvoi myöhemmin täysmittaiseksi romaanikäsikirjoitukseksi, jonka lähetin tuttavien ja ystävien rohkaisemana runsaalle puolelle tusinalle kustantajia. Otava tarttui siihen ja niin syntyi Sysilouhien sukua.”

Millainen on ollut kirjailijan tie ensimmäisen kirjasi julkaisemisen jälkeen?

“Kirjailijan tie esikoiskirjan jälkeen on ollut välillä kuoppaisempaa, välillä tasaisempaa. Kovaa työtä, paljon pettymyksiä, mutta myös lukemattomia upeita, positiivisia kokemuksia. Aivan erilaista, kuin mitä olin aikanaan kuvitellut kirjailijan työskentelyn olevan. Ruusuiset mielikuvat kirjailijan ammatista ovat rapisseet aika lailla pois ja tilalle on tullut uudenlainen itsensä haastamisen ja haasteiden voittamisen fiilis. Jos jotain, niin periksiantamattomuutta tällä tiellä on tullut kasvatettua.”

Miten löysit kirjallesi kustantajan?

“Esikoiskirjan kohdalla kustantaja tavallaan löysi minut, eli valitsin sen kustantajan, joka oli kiinnostunut Sysilouhien suvusta ja halusi alkaa työstää sitä. Haamu -kustantamon löysin myöhemmin kanssakirjailijoiden suosittelemana ja yhteistyöhön päädyttiin hyvässä yhteisymmärryksessä.”

Millainen on sinun luova prosessisi kirjoittajana?

“Kaikki lähtee ideasta ja idea voi tulla aivan mistä vain ja milloin vain. Yleensä pyörittelen ideaa pitkäänkin, jopa kuukausia tai jossain tapauksissa vuosia, päässäni – aivotoimintaani voisi ehkä verrata Loton arvontakoneeseen. Ajatukset sinkoilevat sinne tänne kunnes lopulta joku löytää tiensä ulos koneesta ja alkaa kiteytyä ja tarkentua.

Käsittelen ideoita hyvin impulsiivisesti, eli en tee tarkkoja suunnitelmia juonen, rakenteen tms suhteen. Ajattelen kirjoittamalla ja pyrin antamaan juonen edetä luonnollisesti omaa vauhtiaan. Se elää päässäni ja kirjoittaminen on vain tapahtumien kuvailua. "Valmista" käsikirjoitusta revisioin tietokoneella muutaman version verran, sitten paperilla niin moneen kertaan, että se tuntuu valmiilta. Sitten lähetän käsikirjoituksen kustantajalle / kustantajille.

Rutiinit ovat selkeät. Pyrin työskentelemään joka arkipäivä noin klo 06-16. Sen ajan ulkopuolella työskentelen aina, kuin siihen on mahdollisuus (muulla perheellä on muuta tekemistä). Ajatusprosessi on käynnissä koko ajan, jopa nukkuessa ja silloin kun en ajattele jotain käsikirjoitusta tai sen osaa, tarkkailen ympäristöä etsien materiaalia. ”

Miksi kirjoitat ja mikä on sinun unelmasi kirjailijana?

“Kirjoittamiselleni lienee kaksi motiivia. Ensimmäinen on intohimo luoda ja kertoa tarinoita. Toinen on itseni haastaminen siihen, että pystyn kertomaan tarinan niin, että se saa lukijassa aikaan tunteita ja elämyksiä – että se vie lukijan tarinan maailmaan. Palautteen saaminen siitä, että lukija on viihtynyt ja uppoutunut tarinaan toimii onnistumisen mittarina.

Unelmani kirjailijana...  Ei minulla taida olla mitään tavoitetta, päämäärää tai unelmaa muuten kuin kirjoittaminen sinänsä. Se, että saisin jatkaa kirjoittamista ja että tarinoitteni lukemisesta nautittaisiin. 

Jokainen hyvän lukukokemuksen saanut lukija on itsessään unelman täyttymys.”

Voit tutustua Ilkka Auerin uusimpaan teokseen Kymnaasiin täällä >>

Ilkan kuva.jpg
 

Ilkka Auer

Teokset:

- Sysilouhien sukua
- Varjoissa vaeltaja
- Hyinen hauta
- Ikitalvi
- Nicholas North ja Kalmattaren kirous (yhdessä A. Jokisen kanssa)
- Nicholas North ja Sammon ryöstö (A. Jokisen kanssa)
- Anastasia
- Domowik
- Kymnaasi

Tilaa Kirjoittajaklubin klubiposti!

Saat sähköpostiisi kirjoitusvinkkejä ja inspiraatiota sekä tietoa tulevista kursseista ja webinaareista.

Kirjeiden tilaaminen on ilmaista, ja voit poistua listalta milloin tahansa.