"Ideat syntyvät kirjoittamalla, kirjat lause kerrallaan" – Haastattelussa kirjailija Jarkko Tontti

kirjailijaksi kirjailijat luovuus

Miten kirjailijaksi tullaan? Kuinka kirjat syntyvät? Kysyimme kirjailija Jarkko Tontilta, miten hänen kirjansa ovat syntyneet ja mikä on hänen unelmansa kirjailijana.

Miten sinä päädyit kirjoittamaan ensimmäisen kirjasi?

“Ennen olin juristi, joka harrasti kirjallisuutta, nykyään asia on toisinpäin. 2000-luvun alussa ryhdyin vakavasti pohtimaan, mitä oikeastaan haluan tehdä elämässäni. Kirjoittajana kehittymisen kannalta ratkaisevaa oli opiskelu eri kirjoituskursseilla. Ilman niitä en olisi milloinkaan kirjoittanut julkaisevaksi kelpaavia teoksia.”

Millainen on ollut kirjailijan tie ensimmäisen kirjasi julkaisemisen jälkeen?

“Olen kirjoittanut useita eri kirjallisuuden lajeja ja tehnyt kirjoja eri kustantamoille. Osa toiminnastani kirjallisuuden kentällä on ollut eri luottamustehtävissä. Olen toiminut muun muassa kirjailijoiden sananvapausjärjestö Suomen PENin puheenjohtajana ja tekijänoikeusjärjestö Sanaston ja Kopioston hallituksissa. Tällä hetkellä olen Suomen Kirjailijaliiton johtokunnan jäsen.”

Miten löysit kirjallesi kustantajan?

“Lähettelin perinteiseen tapaan käsikirjoituksia kustantamoihin, kymmenittäin ja usean vuoden ajan ilman menestystä. Teos-kustantamon edesmennyt perustaja Silja Hiidenheimo opetti minua Kriittisessä korkeakoulussa ja kiinnostui sitä kautta teksteistäni. Vuonna 2005 sain yhteydenotot Otavasta, WSOYsta ja Teoksesta. Päädyin Otavalle, jossa sovittiin esikoisrunokokoelma Vuosikirjan lisäksi vuonna 2007 ilmestyneestä romaanista Luokkakokous. Ennen ensimmäistä kirjaani kirjoitin myös paljon kirja-arvioita kirjallisuuslehtiin, joka ehkä vaikutti siihen, että teksteihini perehdyttiin kustantamoissa tarkemmin.”

Millainen on sinun luova prosessisi kirjoittajana?

“Kirjoittaminen on työtä, ei ole oikotietä, ei kannata odottaa inspiroitunutta oloa tai kolmen kuukauden täydellistä rauhaa ja vapautta kaikesta muusta. Ideat syntyvät kirjoittamalla, kirjat lause kerrallaan. Itse yritän aloittaa aamuisin mahdollisimman varhain, monet kirjoittavat iltaisin, juuri ennen nukkumaanmenoa.”

Miksi kirjoitat ja mikä on sinun unelmasi kirjailijana?

“Jos pystyisin vastaamaan täsmällisesti kysymykseen ”Miksi kirjoitat?”, en kirjoittaisi. Kirjani ovat vastausyrityksiä tähän kysymykseen. Unelmat? Että voisin jatkaa kirjoittamista kuolemaan saakka.”

Tutustu Jarkkoon ja hänen tuotantoonsa tarkemmin täällä >>

Jarkko Tontti. Kuva Miikka Pirinen.jpg
 

Jarkko Tontti

Teokset:

Vuosikirja, runoja, 2006

Luokkakokous, romaani, 2007

Jacasser, runoja, 2009

Koti, uskonto ja isänmaa, esseitä, 2011

Sali, romaani, 2011

Vedeeran taru, fantasiaromaani, 2012

Lento, romaani, 2013

Viisastuminen sallittu, esseitä, 2016

Vedeera vaarallisilla vesillä, fantasiaromaani, 2018

Perintö, romaani, 2018

Lain laita, runoja, 2020

(Kuva: Miikka Pirinen)

Tilaa Kirjoittajaklubin klubiposti!

Saat sähköpostiisi kirjoitusvinkkejä ja inspiraatiota sekä tietoa tulevista kursseista ja webinaareista.

Kirjeiden tilaaminen on ilmaista, ja voit poistua listalta milloin tahansa.