Lyhytproosaa vasta-alkajille ja edistyneille –verkkokurssi

Tämä kurssi sisältyy Kirjoittajan vuoteen ja on tällä hetkellä saatavilla vain Kirjoittajaklubin jäsenille!

Lyhytproosaa on kuvattu kaunokirjallisuuden kuningaslajiksi, eikä syyttä, sillä siinä opituilla taidoilla pääsee pitkälle. Lyhyen muodon teho perustuu kirkkaaseen ideaan ja tyyliin, kiteyttämisen taitoon ja aukkoihin – siihen mitä jätetään kertomatta. Samalla se on äärimmäisen suvaitsevainen kirjallisuudenlaji, joka voi niellä sisäänsä kaikenlaista ainesta, filosofisista pohdinnoista koppakuoriaisen etuvarpaiden välien tutkiskeluun. Ja lisäksi, noh, se on lyhyttä. Siksi tämä kurssi sopii kaikille vasta-alkajista edistyneisiin, tarvitset vain kirjoitusvälineet ja uteliaan mielen.

Uusi kokonaisuus ilmestyy kurssialustalle joka viikko yhteensä 7 viikon ajan, mutta voit tehdä kurssia myös omassa tahdissasi, sillä materiaalit ovat käytössäsi koko Kirjoittajan vuoden ajan.

Hanki Kirjoittajaklubin jäsenyys ja pääset mukaan tällekin kurssille!

Mitä tähän kurssiin sisältyy?

Seitsemän jakson aikana kurssin ohjaaja johdattelee lyhytproosan kirjoittamiseen käytännönläheisesti mutta syvällisesti, kuten napakan proosan tyylikeinoihin, sisarlajeihin, tiukkoihin leikkauksiin ja sarjallisuuteen. Kirjoitusharjoituksissa tutustutaan lyhytproosan ilmaisuun, ajan, paikan ja henkilöiden tiivistämiseen, muhitellaan ideoita, kehitetään lisää vääntöä ja jännitettä omiin teksteihin, kokeillaan erilaisia tapoja muokata omaa tekstiä ja menetelmällistä kirjoittamista. Ja lukusohvalla inspiroidutaan loistavien lyhytprosaistien tyyleistä kurssille valittujen tekstien kautta.

Keskustelufoorumeilla on mahdollista jakaa tekstejä ja saada niistä palautetta muilta kurssilaisilta, ja keskustella muista kurssin tehtävistä ja lukemistoista. 

Uusi kokonaisuus ilmestyy kurssialustalle joka viikko yhteensä 7 viikon ajan, mutta voit tehdä kurssia myös omassa tahdissasi, sillä materiaalit ovat käytössäsi koko Kirjoittajaklubin jäsenyytesi ajan.

Kurssin tavoitteena on antaa kirjoittajille mahdollisimman monipuolinen kuva siitä mitä lyhytproosa on, mitä se voisi olla, ja rohkeutta lähteä itse tutkimaan mitä juuri sinä voisit tehdä lyhyessä muodossa.

Tervetuloa tutkimusmatkalle lyhytproosaan!

Huom! Kurssi on tällä hetkellä saatavilla vain Kirjoittajaklubin jäsenille – liity mukaan tästä >>

Tästä kurssista on sanottu näin:

“Tämä oli osaavasti ohjattu ja opetettu kurssi. Jokaisen viikon sisältö toi uutta näkökulmaa kirjoittamiseen. Tehtäviä oli riittävästi ja niiden jakaminen erityisen antoisaa. Oli hienoa, että pääsin lukemaan myös muiden tekstejä samoista harjoituksista. 

Lämmin kiitos, tällaisia lisää, en muuttaisi mitään. Ihana olla mukana asiansa osaavan opettajan kurssilla!"

"Kurssin sisältö oli monipuolinen ja riittävän haastava. Erilaiset tehtävät ja näkökulmat kirjoittamiseen olivat innostavia. Pidin myös lukusohvasta. Ilman lukusohvaa tuskin olisin keksinyt avartaa omaa näkemystäni tarttumalla sellaisiinkin teksteihin ja kirjoihin, joita en yleensä lue. 

Kiitos kurssin opettajalle mielenkiintoisista videoista ja tehtävistä. Kiitos kurssilaisille teksteistänne ja kommenteistanne, oli antoisaa lukea niitä! Koska olen kirjoitusharrastuksessa vielä aika alussa, muiden tekstien kommentoiminen tuntui hieman vaikealta minulle. Itsekriittisyyteni omia tekstejäni kohtaan selvästi hälveni tämän kurssin aikana. Samoin kynnys kirjoittamisen aloittamiseen on madaltunut. Se on minusta tärkeää, jotta pystyy kehittymään kirjoittajana."

"Tämä kurssi on antanut hurjan paljon eväitä ja oivalluksia omaan kirjoittamiseen. Erityisesti luonnosteluviikko oli helpottava. Itselläni tahtoo olla se ajatus, että valmista pitäisi tulla kerta istumalta. Kun tehtiin näitä harjoituksia, niin huomasin, että tällä tavalla voi syntyä varsin hyviä tekstejä. Hyvä idea oli myös palata uudelleen aikaisemmin kirjoittamaansa ja luoda sen pohjalta taas jotain uudenlaista. Menetelmällistä kirjallisuutta tekee juuri nyt tutkia enemmän.

Harjoituksia oli runsaasti, ja loppua kohden alkoi vauhti puuskututtamaan. Kirjoittaminen näin kurssimuotoisesti on todella intensiivistä ja kaipaan nyt hetkeksi kevyempiä kirjoitustreeniviikkoja. Onneksi harjoitukset ovat käytössä vielä kurssin loputtua. Oli mahtavaa päästä lukemaan muiden tekstejä ja huomata jokaisen omanlainen tapa tulkita tehtävää/asioita. Lisäksi oli todella tärkeää saada itsekin vertaispalautetta teksteistä. Kiitos siis kaikille tekstejäni kommentoineille!

Tykkäsin siitä, että kirjoitusharjoitusten lisäksi luettiin/esiteltiin erilaisia tekstejä ja tyylejä. Niina, sinun tapasi puhua kirjallisuudesta on todella innostava ja sai minut lainaamaan kirjastosta monia uusia teoksia, jotka olisivat itselläni jääneet aivan huomiotta. Varmuus ohjaamiseen välittyi näin etänä, ja mikä laaja kirjallisuudentuntemus sinulla on! Kiitos kurssista <3”

“Ensinnäkin, kiitokset kurssista. Kurssi oli selkeästi rakennettu, sisällöltään rikas, ja lyhytproosan tekstilajiin melko syvällisesti perehdyttävä kokonaisuus. Kirjoitusharjoituksia oli paljon, ja ne stimuloivat ideoita kirjoittamiseen. Erityisesti harjoitusten määrästä ja laadusta esitän kiitokset, sekä viikottaisesta lukunurkkauksesta. Lyhytproosa oli tekstilajina minulle ennestään melko vieras, ja koen päässeeni kurssilla tarjottujen tekstien myötä tyydyttävästi käsiksi kyseiseen ilmaisumuotoon. Lisäksi kurssin vetäjä Niina loi alustuspuheillaan turvallisen ja kannustavan ilmapiriin kurssille, mistä ehdottomat kiitokset. Uskon positiivisen ilmapiirin palvelevan parhaiten tämänkaltaisen kurssin osallistujia.

Suuria kehityskohteita en kurssista sinänsä löydä. Keskeisin puute oli kenties palautteen ja vuorovaikutuksen rajallisuus/epäsäännöllisyys. Verkkokurssilla on aina hankalampi luoda ja ylläpitää vuorovaikutteisuutta. Suuri vastuu lankeaa myös osallistujien omalle aktiivisuudelle. Kuten totesin, isossa kuvassa kurssi oli kuitenkin mielekkäästi koostettu, ja miellyttävän runsassisältöinen. Minulle sopi myös hyin mahdollisuus osallistua omin ehdoin, omassa tahdissa, vieläpä niin, että kurssimateriaali jätettiin saataville muutamaksi kuukaudeksi kurssin päätyttyä.”

Tietoa kurssin ohjaajasta

Niina Oisalo on Turussa asuva esikoiskirjailija, runoilija, sanataideohjaaja ja elokuvatutkija. Hän on tehnyt aiemmin töitä myös toimittajana ja kustannustoimittajana.

Oisalon esikoisteos Valaan silmä, pilvien hai (Kolera kustannus) julkaistiin vuonna 2017, ja se sai osakseen kiittäviä kritiikkejä. Hänet kutsuttiin myös E-80 esikoiskirjailijaseminaariin Urjalan Pentinkulman Päiville 2017 ja Annikin runofestivaalin Esikoiset-tapaamiseen 2018. Oisalon runoja ja novelleja on julkaistu useissa lehdissä, parhaillaan työn alla on ensimmäinen romaanikäsikirjoitus.

Oisalo on opiskellut kirjoittamista Kriittisen korkeakoulun kirjoittajalinjalla (2018-2020) ja Turun yliopiston luovan kirjoittamisen oppiaineessa (2013-2015), sekä kirjoittamisen ohjausta lisäksi Oriveden opistolla (2013). Hän on toiminut sanataideohjaajana mm. Kirjan talolla, Turun Tyttöjen Talolla ja Nihil Interit -kirjoittajayhdistyksellä Helsingissä.

A nice photo

Tietoa kurssin järjestäjästä

Kurssin järjestävänä tahona toimii Kirjoittajaklubi, jonka tarkoituksena on auttaa ihmisiä kirjoittamaan vapaammin ja luovemmin. Lisätietoja: kirjoittajaklubi.fi

 

Lähde mukaan tutkimusmatkalle lyhytproosaan!

Seitsemän viikon aikana saat kattavan kuvan siitä, mitä lyhytproosa on ja opit kirjoittamaan erilaisia lyhytproosatekstejä!

Saat käyttöösi tämänkin kurssin, kun hankit Kirjoittajan vuosi -paketin! Lue lisää tästä >>